Skip to content


«
»

Řešení pro přehrávání audio i video souborů nese název VLC media player

VLC media player

Pro většinu počítačových uživatelů, je program Windows Media Player pravděpodobně nejčastěji používaným přehrávačem všech druhů video nebo audio formátů. Ovšem kromě něj existují i další moderní multimediální přehrávače, jež vám stejně tak dobře poslouží. Jeden z nich bychom dnes chtěli v tomto článku komplexně prozkoumat, abyste získali přehled o jeho funkcích, možnostech apod. Samozřejmě, že vám však žádný článek, ani recenze nevynahradí osobní zkušenost, takže pokud vás program zaujme, rozhodně si jej na svém počítači vyzkoušejte, ztratit nemáte co, ovšem získat můžete mnoho.

Začalo naprosto nevinně. Měl to být pouze projekt studenta, s cílem rozvíjet obecné účely přehrávače médií, který by mohl zvládnout přehrávat jak audio, tak i video formáty. Poté však byl vytvořen volně šiřitelný program pod názvem VLC media player. Můžete jej používat ve všech operačních systémech, což z něj činí široce uplatnitelného pomocníka. K dispozici je jak pro Windows, Macintosh, tak pro mnoho linuxových systémů. Instalace není příliš náročná a samotný instalátor má bez mála velikost dvaceti megabitů. Celý přehrávač však vyžaduje osmdesát megabitů volného místa. Přehledný a srozumitelný průvodce, vám umožní vybrat si jazyk instalace, všechny komponenty i složku k instalaci. Při prvním spuštění budete dotázání, zda chcete získávat informace z internetu nebo automaticky kontrolovat případné aktualizace, které jsou pro přehrávač k dispozici.

Přizpůsobit si můžete i jednotlivá tlačítka

Editor pro rozložení tlačítek v přehrávači

Samotný přehrávač, má velmi nenačne a jednoduché pracovní prostředí, se všemi klasickými ovládacími prvky na dolním konci obrazovky. V první řadě jsou zde tlačítka pro pozastavení či znovu spuštění přehrávání, úplné zastavení, přehrávání následujícího nebe předcházejícího média v playlistu, jeho otevření, opakování přehrávání či rozšířené nastavení samotného programu. Pokud zde již mluvíme o plylistu, můžete si do něj uložit všechny své oblíbené písničky, videa či rozhlasové stanice. Využít přitom můžete i rychlý vyhledávač, který nalezené audio a video soubory uloží přímo do přehrávače. Dále si je budete moci třídit dle svého přání, a to do ucelených kolekcí. Na výběr máte i libovolné parametry řazení a to podle alba, interpreta, typu média apod.

Efekty, které lze aplikovat přímmo do videa

Nastavení různých efektů při přehrávání

Všechny potřebné informace o přehrávaném souboru, naleznete ve spodní části přehrávače. Je vám například k dispozici název přehrávané skladby či videa, aktuální rychlost přehrávání neb uplynulý a zbývající čas. Pokud na tuto informaci kliknete, otevře se vám okno, určené pro skok na určitých čas. Zvýšit si můžete dokonce i rychlost přehrávání a to o maximálně dvě stě procent. Panely nástrojů jsou plně přizpůsobitelné, takže si můžete jejich pozici snadno měnit. Změna pozice není přitom jedinou možností úpravy panelu, jednotlivé tlačítka si můžete i odstraňovat. To je užitečné zvláště tehdy, chcete-li mí lepší možnost orientace v programu, a tlačítka funkcí, které nepoužíváte vás zbytečně rozptylují či matou.

Menu vám může nabídnout široké možnosti

Nabídka menu přehrávače, včetně možnosti konvertování

Můžeme upřímně říci, že je tento program jedním z velmi kvalitních přehrávačů, který je zcela soběstačný, takže není potřeba instalovat žádné dodatečné kodeky, pro přehrávání audio a video formátů. Jistě vám přijde vhod i tvorba vlastních záložek a seznamů, pro ukládání souborů, odkazů internetových rozhlasových stanic apod.

Při sledování máte několik možností pro zobrazení filmu

Přehrávání video souborů v okně

Přehrávač je opravdu rychlý, jednoduchý, přehledný a má plně přizpůsobitelné klávesnice, pro pohodlnější ovládání. Vytížení počítače je nízké, díky čemuž můžete mít přehrávač spuštěný neomezeně dlouhou dobu. Stejně tak je možné měnit libovolně vzhled přehrávače. Několik přednastavených skinů je již v programu obsaženo, a další je možné stáhnout na domovské stránce přehrávače. Jistě si každý uživatel ten svůj vybere, neboť různých barevných schémat je opravdu hodně.

K dispozici je vám velké množství moderních vzhledů

Alternativní vzhled přehrávače hudby

Velkou výhodou tohoto přehrávače je také schopnost opravovat nečitelný obsah médií i podpora mnoha formátů titulků. Mezi další pokročilé možnosti v programu, patří tlačítko pro záznam, tvorbu snímků či přehrávání ve smyčce. Přidat můžete i vlastní efekty do video či audio souborů. Simulovat taktéž můžete zvuk v různých místnostech, přibližování, ořezávání, zaostření, nastavení jasu, barevných odstínů či kontrastů videa. Jak již bylo řečeno, můžete si do tohoto přehrávače vložit spoustu rozšiřujících pluginů, jež naleznete na domovské stránce programu. Rozhodně stojí za to je vyzkoušet.

Přehrávání video souborů různých formátů

Video přehrávač s ekvalizérem

VLC media player umožňuje uživatelům si přehrávat obrovské množství audio a video formátů, a to včetně DVD, Audio CD, VCD apod. Mimo to, dokáže zvuky z externích nebo integrovaných mikrofonů i nahrávat a poté ukládat do souborů MPG do počítače. Zapomenout bychom rozhodně neměli ani na možnost nahrávání veškeré činnosti na pracovní ploše vašeho počítače. Takto vytvořená nahrávka bude uložena do vybrané složky ve formátů MP4. Velkou výhodou je přehrávání několika online televizí či jejich nahrávání. Pro mnoho uživatelů je tento program nejlepším řešením, jak si přehrávat své filmy na DVD.

Nastavení jednotlivých funkcí programu

Nastavení a uživatelské volby přehrávače

Jedním slovem by se dalo říci, že je tento přehrávač opravdu skvělým pomocníkem pro všechny uživatele a na různých typech operačních systémů. Není o tom pochyb, že je tento program více než jen multimediálním přehrávačem, přesvědčí vás o tom všechny jeho pokročilé funkce. Nejenom, že si skrze něj můžete přehrávat své filmy nebo písničky, ale také sledovat internetovou televizi, kterou je možné navíc i nahrávat. Samozřejmostí je i nápověda, která vám detailně vysvětlí všechny funkce, možnosti nebo uživatelské nastavení. Nyní jsme vám poskytli alespoň hrubé aspekty tohoto přehrávače, a nyní je už pouze na vás, jak tyto informace využijete. Vřele vám doporučujeme tento multimediální přehrávač vyzkoušet.

Rubrika: Počítačové programy, Představení, Tipy.

Jedna reakce

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

  1. Šamotek říká

    To je fakt, VLC je nejlepší co existuje, nesetkal jsem s ničím co by nepřehrál. ;) Včetně titulků v UTF-8.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)