Skip to content


«
»

Wíndows Media Player má co nabídnout, nezatracujme jej hned

Windows Media Player

Přestože většina uživatelů Windows používá pro přehrávání hudby, filmů a jiného multimediálního obsahu jiný přehrávač, například VLC Player, přesto nezatracujme ihned výchozí Windows Media Player (dále jen WMP). Pravda, neumí nativně například ani přehrát DVD a má potíže s externími titulky, avšak je k dispozici ihned po instalaci Windows (pominu-li takřka zapomenuté verze Windows N) a k přehrání běžných formátů bez problémů vystačí. Navíc nabízí mnoho voleb nastavení, je možno ovlivnit takřka cokoli.

Přehrávač Windows Media Player je v systmu Windows již od verze Windows 98, kdy nastupovala éra zvuku a multimedií obecně a zvuková karta začala být běžnou součástí. Dnes v poslední verzi WMP 12 je přehrávačem na poměrně solidní úrovni a rozhodně si poradí s běžnými i méně běžnými formáty.

Windows Media Player s vizualizací při přehrávání zvuku

Windows Media Player s vizualizací při přehrávání zvuku

Zvuk a hudba ve všech podobách

Co se týče zvuku bez videa, poradí si WMP s běžnými formáty. Samozřejmostí je přehrání MP3, WAV a pochopitelně formátu od Microsoftu, tedy WMA, včetně bezeztrátové verze. Samozřejmostí je také přehrání zvukového CD. Obsah ze zvukového CD můžeme snadno kopírovat do počítače a vybrat si mezi dostupnými formáty Microsoftu nebo MP3. Někdy se může hodit taktéž nabízený převod do WAV, který je naprosto bez komprese, beze ztráty, ale musíme počítat s desítkami až stovkami MB místa. Rovněž nabízí pohodlné vypalování hudby na CD, postačí přetahovat soubory z knihovny.

Možnosti kopírování zvukového CD do počítače

Možnosti kopírování zvukového CD do počítače

Problém nemá WMP taktéž ani se streamovým zvukem. Bohužel však nativně nezvládá přehrání formátů jako OGG či FLAC, po instalaci kodeků by neměl mít problém tyto formáty přehrát. Pokud se snažíte otevřít formát, který WMP nezná, automaticky nabídne možnost stažení kodeku z Internetu.

S videem problémy nemá, DVD avšak až po instalaci kodeků

S podporou videa je to patrně horší, ve výchozí instalaci umí prakticky jen běžné AVI a MPEG. Avšak po instalaci například DivX kodeku či kodeků pro MPEG-2 k přehrání DVD nebude mít s tímto obsahem problém. Je však nutno instalovat jiný přehrávač, resp. kodeky. WMP mezi formáty nabízí také DVR, což je proprietární formát pro nahrané TV záznamy od společnosti Microsoft.

Formát DVR nemá valný význam, nativní podpora DVD by byla přínosnější

Formát DVR nemá valný význam, nativní podpora DVD by byla přínosnější

Větší význam by měla integrace MPEG-2 pro DVD. Po instalaci kodeků však bude vše v pořádku. Bohužel si WMP neporadí prakticky nijak s žádnými titulky, ani ve formátu SUB ani SRT. Přestože v nabídce je možnost použití titulků, jsou s tím problém a nelze nastavit jejich kódování. Titulky nejsou silnou stránkou WMP. po instalaci DivX kodeku přehrajete s WMP také MKV formát.

Organizace pomocí knihovny médií zaslouží pochvalu

Tuto část WMP je nutno pochválit, naprosto nekomplikované a přehledné uspořádání. Jsou rozděleny zvukové a soubory s videem, ke každé položce lze vypsat obsah. Pracuje také s ID3 tagy. Nabízí také automatické vyhledání multimediálního obsahu (zvukové soubory a videa) ve složkách, které si sami můžete určit nebo zcela automaticky v celém počítači a zařadí je do knihovny. U videí nabízí i náhled na video pro snadnější nalezení. V knihovně můžete samozřejmě vyhledávat a třídit do soubory do dalších podskupin.

Možnosti prohledávání složek pro přidaná souborů do knihovny

Možnosti prohledávání složek pro přidaná souborů do knihovny

Výsledkem pak bude knihovna médií, kterou si můžete dále upravovat. Je také možné si vytvářet seznamy stop, tedy třídit si položky např. dle žánru, roku, jazyka či jakkoli jinak. Např. zde mnou vytvořený seznam stop ELLADA GIA PANTA s řeckými písničkami. Kompletní seznam nabízí položka Skladby.

Knihovna médií je podařená a jednoduchá s podporou ID3 tagů

Knihovna médií je podařená a jednoduchá s podporou ID3 tagů

Rozšíření při přehrávání nabízí efekty i změnu barev přehrávače

Vraťme se z knihovny zpět k samotnému přehrávání. WMP poskytuje několik rozšíření při přehrávání videa či zvuku, které jej ovlivní různým způsobem.

Rozšíření dostupná při přehrávání videa či zvuku

Rozšíření dostupná při přehrávání videa či zvuku

Popišme si stručně význam těchto možností:

  • Výběr barvy umožní zvolit barevné schéma přehrávače, nijak neovlivňuje přehrávání
  • Prolínání skladeb a automatická úprava hlasitosti umožní nastavit prolnutí (fade efekt) mezi stopami, časté u hudby, kdy nechceme tichou mezeru
  • Grafický ekvalizér je známá součást pro nastavení basů a výšek, včetně několika přednastavených voleb
  • Odkaz na médium e-mailem trochu podivná funkce, umožní poslat e-mailem odkaz na přehrávaný soubor, význam má u streamu
  • Rychlost přehrávání umožní nastavit rychlost přehrávání (zpomalení či zrychlení vůči běžné rychlosti)
  • Tichý režim má význam například v noci, tlumí rozdíly zvuku, např. střelba či náhlý výbuch
  • Efekty SRS WOW přidá efekty zvuku jako prostorový efekt, basy a umožní nastavit použité reproduktory pro optimální nastavení
  • Nastavení videa mění barvy, jas a kontrast videa v reálném čase při přehrávání

 Z těchto možností jsou patrně nejužitečnější nastavení prolínání, tichého režimu a SRS efektů.

Měníme vzhled a barevné sladění WMP

Přehrávač umožní také změnu vzhledu a barevného schématu. Změna barevného schématu je dostupná přes popsaná rozšíření a mění celkové barevné sladění prostředí. Proč nemít přehrávač například sytě zelený a k tomu zelenou vizualizaci pásů. Nastavení barev v podokně rozšíření.

Možnosti změnit přehrávač například do zelených odstínů

Možnosti změnit přehrávač například do zelených odstínů

Druhou možností je změna celého vzhledu programu, nikoli jen barvy. K nabídce vzhledů se dostanete až po zobrazení klasických kliknutím na záhlaví okna sekundárním tlačítkem. Poté je možné si vybrat jiný vzhled a další je možno stáhnout z webu Microsoftu. Přehrávač může mít například minimalistickou podobu.

Vzhled Revert je minimalistický

Vzhled Revert je minimalistický

Na webu Microsoftu jsou k dispozici desítky dalších vzhledů, dostanete se k nim stisknutím tlačítka Další vzhledy v nabídce vzhledů. Jednoduše si tak přehrávač přizpůsobíte.

Další desítky vzhledů WMP na webu ke stažení

Další desítky vzhledů WMP na webu ke stažení

Možnosti nastavení přehrávače

Jsou poměrně široké – lze nastavit takřka cokoli od asociace souborů, přes nastavení knihovy, souborů cookies, přehrávání až po síťová nastavení. K těmto možnostem se dostaneme pomocí volby Další nastavení pro každou záložku. Podívejte se na obrázek níže.

Bohaté možnosti konfigurace WMP v několika záložkách

Bohaté možnosti konfigurace WMP v několika záložkách

Windows Media Guide s tisícemi rádiových stanic k poslechu

Jako příjemný bonus nabízí WMP přístup k Windows Media Guide, což je webová stránka s nabídkou tisíců rádiových stanic z celého světa. Můžete se tak zaposlouchat do senegalského rádia či jazzu. Poskytuje snadné hledání dle žánrů, jazyka a země. Media Guide je taktéž v češtině (a dalších jazycích). Bohužel českých stanic je velmi málo.

Media Guide umožní poslouchat rádia z celého světa přímo ve WMP

Media Guide umožní poslouchat rádia z celého světa přímo ve WMP

Nezatracujme Windows Media Player, má co nabídnout

WMP má své přednosti i samozřejmě nedostatky, viz zmíněné titulky a chudší podporu formátů bez instalace dalších kodeků. Přesto jej nezatracujme, pro většinu běžných formátů postačí, ať zvukových či video. Je nenáročný a k dispozici ihned v operačním systému Windows. Mnoho voleb nastavení, propracovaná knihovna, rozšíření přehrávání, změny skinu a barev a přístup k online rádiím patří mezi klady programu. Po instalaci kodeků si poradí také s dalšími formáty, včetně přehrávání DVD. Jako základní přehrávač zcela postačí zejména méně náročnějším uživatelům.

Rubrika: Návody, Ostatní, Počítačové programy, Tipy.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)