Skip to content


«
»

Jednoduchý odstraňovač malwaru od Microsoftu s aktualizací každý měsíc

Microsoft Malicious Removal Tool (MRT)

Microsoft na poli bezpečnosti nabízí spoustu programů. Počínaje vlastním antivirem Microsoft Security Essentials, který je již ve čtvrté verzi, přes analýzu zabezpečení Microsoft Baseline Security Analyzer (MBSA) až po řešení Forefront pro velké sítě. Kromě zmíněných nabízí také jednoduchý odstraňovač malwaru, v české verzi poměrně složitě nazván Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru. Aktualizuje se každý měsíc přes Windows Update. Umí však odstranit pouze aktivní běžící škodlivý software.

Nástroj je určen pro jednorázové vyhledání a odstranění malwaru. Nenahrazuje antivir ani se jej nesnaží suplovat. Je podobný propracovanějšímu nástroji Stinger od společnosti McAfee. Předností je české prostředí a automatická aktualizace databáze malwaru pomocí aktualizací Windows Update, které jsou pravidelně vydávány každé druhé úterý v měsíci. Program se v angličtině nazývá Malicious Removal Tool a zažila se zkratka MRT (to je i název spustitelného souboru programu) a budeme ji používat dále v textu. MRT je možno stáhnout samostatně z webu Microsoftu nebo pomocí zmíněných aktualizací.

Po spuštění uvidíme uvítací okno, které pouze informuje o skutečnosti, že MRT nenahradí antivir a odkazy na web Microsoftu a také se můžeme podívat na seznam malwaru, který umí MRT najít.

Uvítací okno programu s odkazy

Uvítací okno programu s odkazy

Program se chová jako standardní průvodce Windows. Stiskněme tlačítko Další a objeví se 3 volby:

  • Rychlé prohledávání
  • Úplné prohledávání
  • Vlastní prohledávání

Možnost rychlého prohledávání, úplného a vlastního. V režimu rychlého prohledávání se hledá pouze v kritických oblastech výskytu malwaru, úplné pak prohledá celý disk. Možnost vlastního prohledávání umožní určit složku a provede rychlé prohledávání a navíc v určené složce.

Program nabízí 3 možnosti prohledávání škodlivého softwaru

Program nabízí 3 možnosti prohledávání škodlivého softwaru

Po výběru jedné z možností, případně výběru složky započne vlastní prohledávání. Zatímco rychlé trvá průměrně do 5 minut, úplné prohledávání může trvat několik hodin. Vlastní pak závisí na vybrané složce a jejím obsahu.

O průběhu prohledávání jsme přehledně informováni ukazatelem průběhu

O průběhu prohledávání jsme přehledně informováni ukazatelem průběhu

Po dokončení prohledávání MRT zobrazí zprávu o stavu. Zároveň je možné si prohlédnout databázi detekovatelného malwaru. Nejpříjemnější je pochopitelně výsledek, že program nenašel žádný škodlivý software.

Výsledek prohledávání s možnosti prohlédnutí databáze malwaru

Výsledek prohledávání s možnosti prohlédnutí databáze malwaru

Databáze je poměrně obsažná, ačkoli v porovnání se zmíněným nástrojem Stinger poněkud zaostává. Stinger je propracovanější a nabízí další nastavení. Výhodou MRT je naprosto jednoduché ovládání. Není však možné cokoli nastavit a program neposkytuje žádné jiné možnosti. Je určen pro otestování a především odstranění malwaru z již napadeného počítače. Neposkytuje žádnou proaktivní ochranu v reálném čase jako plnohodnotný antivir.

Rubrika: Bezpečnost, Ostatní, Počítačové programy, Tipy.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)