Skip to content


«
»

Jak na jednorázovou antivirovou kontrolu s nástrojem McAfee Stinger

McAfee Stinger

Jednorázové antiviry mají v podstatě jediný účel – kontrolu a odstranění vybraných virů z počítače. Nenabízí většinou žádné další možnosti a proti běžným antivirům chybí zejména kontrola v reálném čase. Jedním z takových nástrojů je Stinger od společnosti McAfee. Nástroj je dostupný pro Windows ve 32bitové i 64bitové verzi. Nemusí se ani instalovat, stačí spustit stažený soubor. Umí detekovat a odstranit více než 6000 virů.

Potřebujete-li prověřit nějaký počítač, na kterém není žádný antivir nainstalovaný, sáhněte po nástroji Stinger. Program dostal v poslední verzi nový vzhled s novými funkcemi a jeho možnosti se kromě ochrany v reálném čase blíží plnohodnotnému antiviru. Poradí si s také s rootkity, kontorolou registru a procesů či kontrolu bootovacího sektoru. Po spuštění uvidíte základní okno s 5 záložkami a možnostmi rychlé (quick), úplné (full) a vlastní (custom) kontroly. Databáze variant virů se neustále rozšiřuje, z obrázku je patrné, že verze z roku 2012 obsahovala pouze necelých 5000 variant. V roce 2010 pouze 1370 variant, v roce 2007 jen 191 variant.

Původní vzhled aplikace Stinger s necelými 5000 variantami virů

Původní vzhled aplikace Stinger s necelými 5000 variantami virů

Základní okno nástroje Stinger s nastavením kontroly

Základní okno nástroje Stinger s nastavením kontroly

Už na první pohled působí Stinger jako poměrně robustní nástroj. K vlastní kontrole (Custom Scan) je pak určena záložka Settings, kde nastavíte podrobnější parametry kontroly. Rychlá kontrola netrvá příliš dlouho, ale kontroluje také registr, což je dobře. Není však zde vidět žádný ukazatel průběhu, takže bohužel nevíte, jak dlouho bude kontrola trvat.

Rychlá kontrola také kontroluje položky v registru

Rychlá kontrola také kontroluje položky v registru

Pozor, rychlá kontrola nekompromisně maže nalezené hrozby! Může tak někdy dojít i ke smazání potřebného souboru, který byl označen jako potenciální hrozba. Zde například byl vymazán nežádoucí panel reklam.

Nalezené soubory představující hrozbu, jsou nemilosrdně smazány

Nalezené soubory představující hrozbu, jsou nemilosrdně smazány

Naštěstí jsou tyto položky uloženy do karantény, odkud se dají smazané soubory vrátit. To však není doporučeno. Vraťte jen to, o čem skutečně víte, že není škodlivé a Stinger to chybně zhodnotil.

Z karantény lze obnovit i smazané položky

Z karantény lze obnovit i smazané položky

Úplná kontrola trvá pochopitelně déle, avšak je důslednější ještě více. Opět však není vidět žádný průběh, takže čekejme, až se kontrola prostě dokončí. Okno během kontroly je naprosto stejné jako u rychlé.

Přichází na řadu Custom Scan, tedy vlastní kontrola. K jejímu nastavení slouží záložka Settings, kde lze nastavit následující parametry:

  • co vše bude kontrolováno – boot sektor, registr, rootkity a procesy
  • zda se budou kontrolovat i soubory uvnitř archivů (Scan inside archives) a kontrola podsložek (Scan subdirectories)
  • akce při detekci potenciální hrozby – report, opravit (Repair), přejmenovat (Rename) či smazat (Remove)
  • citlivost GTI (global threat intelligence) technologie k detekci malwaru, tedy jak citlivá je kontrola
  • nastavení cesty k uložení HTML logu o kontrole
Nastavení vlastní kontroly

Nastavení vlastní kontroly

Nezapomeňte poté na záložce Scan zvolit Custom Scan, aby se aplikovala nastavení pro kontrolu. Po každé kontrole se také uloží log soubor, který si můžete otevřít v záložce Log.

Log uchovává záznamy o provedených kontrolách

Log uchovává záznamy o provedených kontrolách

McAfee Stinger je kvalitní jednoúčelový antivir se spoustou funkcí. Kromě ochrany v reálném čase by tak mohl zastat plnohodnotný antivirový program. V poslední verzi se změnil vzhled programu a přibyly nové funkce. Aktuální virová databáze nástroje Stinger čítá více než 6200 detekovatelných virů, resp. variant.

Stinger odhalí více než 6200 variant virů a malware

Stinger odhalí více než 6200 variant virů a malware

To je velmi slušná databáze pro jednoúčelový antivir. Některé plnohodnotné antiviry ani tolik variant virů neznají. Nevýhodou Stingeru je nemožnost aktualizace databáze, ta se vylepšuje až s novou verzí.

Rubrika: Návody, Ostatní, Počítačové programy, Tipy.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)