Skip to content


«
»

Firefox 38 v redesignu a „novinky“ v ESR podnikové verzi

ff38icon

Nová verze prohlížeče Mozilla Firefox 38 opět přináší spoustu novinek. Pro běžné uživatele je nejviditelnější změna nastavení prohlížeče nikoli v okně, ale jako webová stránka v záložce. Nová verze přináší také nové funkce v HTML5. Podniková verze ESR přináší konečně „novinky“, které jsou běžně k dispozici už do Firefoxu 32. A začátkem června přijde Northern Spring Release.Pro běžné uživatele je nejviditelnější hlavní změnou zobrazení nastavení prohlížeče v záložce jako webová stránka. Firefox tak opouští klasické dialogové okno a všechna nastavení jsou snadno přístupná přímo na stránce. Jedná se o koncept stránky about:preferences, pokročilí uživatelé Firefoxu znají about:config, kde se dá nastavit i to, co běžně nikoli.

Nastavení předvoleb jako webová stránka

Nastavení předvoleb jako webová stránka

Celkově je dialog (stránka) čitelnější s větším písmem.

Mezi další novinky patří některé nové funkce v HTML5, jako například odstranění podpory atributu autocomplete=off pro formulářová pole či podpora EME (Encrypted Media Extensions) pro přehrávání šifrovaných HTML5 médií či automatické stažení Adobe Primetime Content Decryption Module (CDM) k přehrávání EME obsahu chráněného dle DRM. Kromě toho přináší nová verze bezpečnostní opravy chyb.

Pro ty, kteří používají podnikovou verzi Firefoxu přes kanál ESR s rozšířenou podporou, se konečně dočkají všech „novinek“, které jsou uživatelům dostupné již od verze 32. Patří sem podpora protokolu HTTP/2, rozhraní k vyhledávání, konfigurace našeptávání nebo nová HTTP disková mezipaměť.

Nová verze je dostupná pro Windows, Linux i MacOS X. Už 2. června vyjde také verze Northern Spring Release Firefoxu 38. Tato verze má přinést sdílení přes Firefox Hello, integraci čtečky jako ve Firefoxu pro Android. A zajímavostí samozřejmě bude verze pro iOS.

Rubrika: Počítačové programy. Tagy: , .

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)