Skip to content


Předchozí zpráva: «
Následující zpráva: »

Windows 10 v sedmi verzích, budou však všude

Nová verze Windows 10 by měla být hotová někdy na podzim 2015. Jisté však je, že Microsoft chce, aby byl nový systém univerzálně použitelný kdekoli, tedy na různých zařízení. A to včetně tabletů či minipočítačů typu RaspberryPi. Nová Windows budou tak opravdu pro všechno, nicméně vzroste počet verzí. Těch u Windows 10 je sedm.

Základní dělení na domácí a firemní verzi stačilo někdy před 15 lety s Windows XP. S nástupem nejrůznějších mobilů, tabletů a jiných zařízení, je třeba uvádět operační systém pro rozličné platformy. Microsoft má cíl nová Windows 10 mít všude. To však nese za následek zvýšení počtu verzí, kterých u Windows 10 najdeme sedm. Představme si je.

  • Home – klasická domácí verze cílená na běžné uživatele, multimédia a hry
  • Pro – jako Professional, tedy Home + firemní funkce, vyšší možnosti zabezpečení a škálovatelnosti
  • Enterprise – specializovaná firemní verze na bázi předplatného 7 dolarů měsíčně, specifické funkce škálovatelnosti, důraz na sítě, cloudové služby, atd.
  • Mobile – mobilní verze pro smartphony, následník současného Windows Phone, pro smartphony a malé tablety do 8″
  • Mobile Enterprise – zajímavá kombinace mobilní verze s cloud službami, předplatným a výhodami Enterprise verze
  • Education – novinka; verze určena pro školy, vzdělávání
  • IoT Core – verze pro roboty, senzory, počítače typu Raspberry Pi; koncept „Internet věcí“ (Internet of Things tedy IoT)

Je tak vidět, že Microsoft má opravdu cílem nasadit Windows 10 všude. Některé verze jsou tak zcela nové, především Education a IoT Core. Verze Education vychází funkčně z Enterprise a má usnadnit nasazení ve školách, vzdělávácích a vědeckých institucích. Nejedná se tak v žádném případě o nějakou „dětskou školní verzi“, jako bylo například Edubuntu mezi distribucemi Ubuntu. Verze IoT Core bude odlehčená a optimalizovaná pro málo výkonná zařízení a ke specifickým účelům. Jedná se o verzi, která zastává princip „Internet věcí“ a uplatní pro nasazení v senzorech, robotických systémech či počítačích typu Raspberry Pi. U verze Mobile zcela chybí klasické prostředí, vše je cíleno pro dotykové ovládání.

Kromě toho je ve hře spousta dalších věcí a vydání Windows 10 se stále posouvá. Například Microsoft chce zapracovat na podpoře 4K UHD rozlišení či hlasové ovládání Cortana. Tyto verze však jsou již jisté a Microsoft tím prosazuje svou strategii „Windows pojede všude“. Na verze Home, Pro a Enterprise bude možný bezplatný upgrade během prvního roku od vydání.

Rubrika: Novinky, Počítačové programy, Představení.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)