Skip to content


«
»

Piškvorky nejen s možností stažení mnoha algoritmů pro hru

Piškvorky

Existuje mnoho variant hry piškvorky, online či klasické programy. Tento od Petra Laštovičky vyniká jednoduchostí a zároveň bohatými možnostmi. Nechybí možnost stažení mnoha algoritmů pro hru, změna vzhledu, nastavení náročnosti, hra ve dvou či proti počítači. Dokonce je možnost hraní online v Internetu. A navíc je program kompletně v češtině a je k dispozici také zdrojový kód v C++.

Snad každý zná nebo někdy hrál piškvorky – vítězství 5 křížků či koleček. Ať již ve škole na papír nebo na počítači. Ke stažení je nespočet verzí této hry, včetně stovek variant online hry. Tato verze vyniká jednoduchostí, ale zároveň velmi zajímavými možnostmi. Základní prostředí programu je klasická čtverečkovaná plocha, kterou můžeme vzhledově měnit.

Základní hrací pole s možností změny vzhledu

Základní hrací pole s možností změny vzhledu

Rovněž je možnost změny velikosti hracího pole. To však zdaleka není vše, co tento program nabízí. Je možné hrát proti počítači nebo 2 hráči mezi sebou, případně dva počítače a můžete se dívat, jak hrají. Jednoduše můžeme kdykoli rozehranou partii uložit běžně pod nabídkou Soubor. Program nabízí bohatou škálu nastavení, jak jednotlivých hráčů, tak celého programu a samotné hry. Je zde možné nastavit plno věcí, například:

  • rozměry hracího pole
  • nastavení pravidla výhry
  • zvukové oznámení
  • doba zvýraznění tahu
  • nastavení a zobrazení souřadnic tahů
  • kontrola časového limitu
  • nastavení umělé inteligence algoritmu a ladící okno
  • časový limit k tahu pro každého hráče
Bohatá nastavení programu, hry a hráčů

Bohatá nastavení programu, hry a hráčů

Už jen tato nastavení dávají tušit, že je program poměrně propracovaný. To však není vše. Nejzajímavější možnosti se skrývají v nastavení umělé inteligence počítače, přesněji řečeno hracího algoritmu. Nejen, že je možné měnit tento algoritmus, ale lze stáhnout z webu i další. Každý algoritmus je v něčem jiný co se týče strategie hry. Na obrázku níže je použít algoritmu Yixin 2012 s nastavenou náročností 2,5. Ta se dá jednoduše měnit v menu Hráči.

Nastavení stupně obtížnosti při hře

Nastavení stupně obtížnosti při hře

Tedy pro každý algoritmus ještě je možné změnit obtížnost. Pro člověka můžeme měnit vlastnosti v nastavení hráčů. Zvolená inteligence se nastaví taktéž v nastavení hráčů. Algoritmy jsou běžné EXE soubory. K dispozici je několik algoritmů a další lze stáhnout z webu. Stačí zvolit v nabídce Nápověda příkaz Stáhnout další AI (Artificial Intelligence) a ocitnete se na webu, kde jsou desítky těchto algoritmů ke stažení. Díky tomu hraní těchto piškvorek jen tak neomrzí.

Desítky dalších algoritmů umělé inteligence ke stažení do programu

Desítky dalších algoritmů umělé inteligence ke stažení do programu

Stažený program stačí jen nakopírovat do složky, kde je hra instalovaná. Od této chvíle je možné algoritmus použít ve hře. Díky tomuto není hran udná a stále lze zkoušet nové algoritmy a jejich obtížnost. Také je možno hrát ve dvou bez počítače či zvolit hru online. U každé hry je možno vracet a znovu přehrávat jednotlivé tahy a je k dispozici protokol.

Přehledný průběh každé hry

Přehledný průběh každé hry

Nechybí ani hraní turnaje mezi počítačovými algoritmy, což je zajímavá možnost, jak otestovat „sílu“ algoritmů při hře a poté zvolit si dle své náročnosti.

Nastavení turnaje a jeho výsledky

Nastavení turnaje a jeho výsledky

Většinou budete hrát proti počítači či mezi sebou. Program Piškvorky přináší mnoho nastavení a příjemných drobností, jako je např.

  • protokol a krokování tahů
  • možnost definování klávesových zkratek
  • turnaje mezi algoritmy
  • podpora třech jazyků a možnost změny vzhledu
  • ukládání partií a jejich otevření a pokračování ve hře
  • a mnohé další

Zejména však nabízí stažení desítek počítačových algoritmů ke hře proti počítačí. Tak se hra neomrzí a lze zkoušet nové algoritmy a jejich obtížnost při hře. Program je určen pro začátečníky i pokročilé, zkrátka po všechny milovníky této klasické logické hry. Program je propracovaný po stránce funkcí i nastavení.

Rubrika: Ostatní.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)