Skip to content


«
»

Vyberte si linuxovou distribuci na míru potřebám, Get Linux Vám poradí

Get Linux

Pokud jste uživateli Windows, ale poohlížíte se po Linuxu, může nastat problém, jakou linuxovou distribuci zvolit. Těch jsou desítky a mnohdy ke specifickým účelům. Není tak snadné si vybrat. Get Linux je aplikací, která nabízí přehled o známých i méně známých distribucích. U každé je popis, včetně verze jádra, grafického rozhraní i země původu. Každou nabízenou distribuci si rovněž můžete přímo stáhnout a to většinou ve 32bitové i 64bitové verzi. Nechybí samozřejmě ani odkazy na domovské stránky.

Linux funguje zcela jinak než Windows. Zatímco v případě Windows máme k dispozici verze, například XP, Vista, 7, 8 a rozlišují se edice jako Home a Professional a 32bitové a 64bitové verze, Linux je vlastně rodina operačních systémů. Není jeden Linux, ale desítky tzv. distribucí, na které se můžeme dívat trochu podobně jako na Windows.

Ať již chcete Linux vyzkoušet, nebo jej nasadit na server či jako multimediální operační systém, vybrat si z mnoha nabízených distribucí může být oříšek. U nás je patrně nejznámější Ubuntu (a odnože Xubuntu, Kubuntu, Lubuntu), případně Slax, Debian, Fedora a RedHat. Je jich však mnohem více. Výhodou většiny distribucí je modularita, často si tak můžete doslova poskládat svůj operační systém ze součástí, které opravdu chcete (např. u Slaxu). Některé distribuce pak jsou natolik specifické, například pro nasazení na servery, terminály či jako multimediální centrum. Vybrat si distribuci na míru Vám pomůže právě Get Linux. Konec složitého hledání, s Get Linux máte „všechny Linuxy“ na jednom místě. Ke každé dostanete podrobný popis a možnost přímého stažení (nejčastěji ISO obrazu) distribuce.

Desítky linuxových distribucí na jednom místě s Get Linux

Desítky linuxových distribucí na jednom místě s Get Linux

Základní a takřka jediné okno programu je vlastně seznamem distribucí na levé straně a informace o vybrané distribuci na pravé straně okna. Ke každé distribuci tak dostanete popis, informace o verzi jádra, grafického rozhraní, ukázkovou obrazovku prostředí a dole se nachází tlačítko Download k přímému stažení. Dnes u většiny distribucí najdeme 32bitovou i 64bitovou verzi.

Specifické distribuce pro grafiku, servery, hudbu i bioinformatiku

Linuxové distribuce lze rozdělit na obecné, tedy ty, které jsou prostě běžným OS a specificky zaměřené. U těch specifických se jedná o různé distribuce optimalizované pro nasazení na servery, nebo třeba na hudbu, programování, pro snadné zavádění jako live verze či třeba na bioinformatiku. Vždy vychází z nějaké „velké“ distribuce a jsou přidány specifické programy a další nástroje k daným účelům. Většina uživatelů je patrně ani nebude znát. Takovými distribucemi jsou například Musix, Bio-Linux, Plop, ArcheOS a mnohé další. Také ty však Get Linux nabízí a můžete si tak vybrat distribuci, která bude přesně vyhovovat Vašim potřebám a účelům.

Get Linux nabízí i spoustu specificky zaměřených distribucí

Get Linux nabízí i spoustu specificky zaměřených distribucí

Vybrat si tak můžete přesně podle potřeb a využití.

Stažení distribuce

Je velmi snadné. U každé prezentované distribuce je dole tlačítko Download ke stažení většinou ISO obrazu. Vybrat si lze 32bitovou nebo 64bitovou verzi systému. Po kliknutí se ihned stahovat a objeví se okno s informacemi a průběhem stahování.

Okno s průběhem stahování distribuce

Okno s průběhem stahování distribuce

Je zde rychlost stahování, průběh, zbývající čas a další informace. Výchozí složka, kde se uloží stažený soubor je Downloads (Stažené soubory) ve složce uživatelského profilu. Cílovou složku lze snadno změnit po stisku Settings v hlavním okně programu.

Nastavení složky pro stahování, zvuků a akcí po stažení souboru

Nastavení složky pro stahování, zvuků a akcí po stažení souboru

Kromě toho si lze nastavit zvukovou signalizaci k ukončení stahování a vybrat výchozí akci po stažení – Do Nothing (nedělat nic), Open Downloaded File (otevřít stažený soubor), Open Download Folder (otevře složku se souborem) a Burn ISO (rovnou zahájí vypalování ISO souboru, je-li nainstalovaný příslušný program).

V programu nechybí ani kontrola aktualizace (Check for Updates), která může přinést další nabízené distribuce.

Get Linux pomůže s výběrem známé i specifické distribuce

Jednoduchý a jednoúčelový program Get Linux plní zcela svůj účel. Nabízí desítky linuxových distribucí s přímým stažením. Ke každé distribuci jsou kompletní informace a z programu se snadno dostanete na domovskou stránku distribuce. Je rozcestníkem pro ty, kteří chtějí Linux, ale distribuce neznají, tak rovněž pro znalejší uživatele, kteří hledají specifickou distribuci pro konkrétní účely.

Rubrika: Počítačové programy, Představení, Tipy.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)