Skip to content


Předchozí zpráva: «
Následující zpráva: »

Ubuntu 15.04 Vivid Vervet není revolucí, ale evolucí

Naprosto přesně po půl roce Canonical uvolnil novou verzi oblíbené linuxové distribuce Ubuntu. Tentokrát se jedná o verzi 15.04 (tedy duben 2015) s názvem Vivid Vervet (Čilý kočkodan). Tato linuxová distribuce je stále oblíbenějším „linux-based“ operačním systémem, který staví na Debianu. Kromě základního Ubuntu mají novou verzi i odnože Xubuntu, Kubuntu a Lubuntu (s různými grafickými prostředími – Xfce, KDE, LXDE). Lze říct, že 15.04 není revolucí, ale evolucí.

Mezi hlavní novinky patří některé vizuální změny, jako je mít možnost stálého zobrazení nabídek „Soubor,…“. Zásadní změnou je nové bootování díky Systemd, díky němuž je boot rychlejší oproti Upstart (doposud). K interním změnám patří také inovace jádra (kernelu) na verzi 3.19 a co se týče grafického prostředí, nové Ubuntu nabízí Compiz 0.9.12 a Unity 7.3, které přináší spíše méně zásadní změny, což bude vyhovovat konzervativnějším uživatelům.

Stejně jako každá předchozí verze Ubuntu, i 15.04 přináší aktualizace důležitých programů, které jsou součástí systému. Jmenujme například LibreOffice 4.4, Firefox 37, správce souborů Nautilus 3.14 nebo hudební přehrávač Rhytmbox 3.1. V jádru se pochopitelně skrývají i systémové a bezpečnostní aktualizace systému.

Zkrátka 15.04 je evolucí, krokem vpřed ve vývoji této linuxové distribuce, nikoli však zásadním přelomem. Nejedná se o verzi LTS, tedy s podporou 5 let, ale o běžné vydání s 9měsíční podporou.

Rubrika: Novinky. Tagy: , , .

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)