Skip to content


Předchozí zpráva: «
Následující zpráva: »

Přichází nová reCaptcha 2. Už žádné opisování textu.

Právě byla oznámená nová, pokrokovější a uživatelsky přívětivější verze ochrany webových stránek proti spamovacími roboty. A sice nová verze reCaptcha, která dostala možná trochu neoficiálně označení verze 2.

ReCaptcha je společností Google vyvíjený test captcha, který, jak již bylo zmíněno, chrání webové stránky (většinou komentáře), proti spamovacím botům. Až do nyní bylo vždy nutno přepsat text z obrázku, čímž jsme se prokázali, že jsme člověk a nikoliv (ro)bot (prostě počítač). Tomu je nyní konec.

klasická recatpcha

Doposud používaná verze Captchy s nutností opsat text na obrázku

Nová verze používá nové, pokročilejší metody, sledující jak se na webových stránkách jako návštěvníci chováme, jak dlouho si je prohlížíme atd. Podle toho systém reCapthy sám na pozadí usoudí, zda jsme potenciálně bot či nikoliv. Když má v našem případě podezření, následně nás může „klasicky“ požádat o přepsání textu.

Novou verzi Google nazývá „No captcha reCaptcha“ a takto bude vypadat:

recaptcha no captcha

reCaptcha nové generace označovaná jako "No captcha reCaptcha"

Co je poté ještě lepší je, že kromě nudného opisování textu a orientačních čísel budov přibude kontrola zaklikáváním podobných obrázků. Řešení je to zejména citlivé pro uživatele mobilních telefonů, kteří pouze rychlo „tapnou“ na správné obrázky a mají vyřešeno.

captcha s kočkou

Nová podoba doplňující otázky přátelská i u uživatelům mobilů

Dle již aktuálních statistik testování se ukazuje, že mezi 60-80 % uživatelů nemuselo u nové verze kontroly zadávat doplňující otázku (text nebo obrázky).

Heslem služby je učinit test neobtěžující pro návštěvníky webových stránek a přitom zkomplikovat život spamerům.

Rubrika: Novinky.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)