Skip to content


«
»

Žádný archiv Vás nezaskočí s programem Bandizip

Bandizip

Pro práci s archivy neboli komprimovanými soubory v různých formátech existuje mnoho programů. Bandizip patří k těm poměrně novým, avšak nezaostává kvalitou a funkcemi, ba naopak. Je schopným konkurentem nejen například pro známý 7-Zip, ale také v mnoha ohledech je rovnocenný pro placený WinZip. Bandizip s Vámi mluví česky, má přehledné rozhraní s velkými ikonami a k dispozici je pro Windows a MacOS. Dostupná je také verze portable, tedy bez instalace. prakticky žádný formát archivu ho nezaskočí, poradí si hravě s ISO obrazy a využívá vícejádrových procesorů. Náročnější uživatelé ocení možnosti zašifrování archivů 256bitovým AES šifrováním a rozdělování archivů.

Instalace je snadná (pomineme-li nyní portable verzi), takřka bez jakýchkoli zásahů uživatele. Ihned na začátku se objeví volba jazyka, kde nastavíme češtinu a instalátor bude také česky.

Po instalaci se objeví okno s možnostmi nastavení programu, především asociací souborů s programem. Dále je zde možno nastavit vzhled programu, jazyk rozhraní, správu kontextového menu souborů, atd. Toto okno můžeme kdykoli později vyvolat z nabídky Možnosti v hlavním okně programu.

Nastavení programu Bandizip po instalaci

Nastavení programu Bandizip po instalaci

Po stisku OK se objeví prázdné hlavní okno programu. Rovnou můžeme vytvořit nový archiv či nějaký otevřít. Tlačítka na panelu nástrojů jsou pěkně viditelná a popsaná, tím získává Bandizip na přehlednosti. Žádné přeplácané rozhraní, vidíte jen nabídka a 8 tlačítek. Pokud jsme si nastavili dobře asociace, budou se všechny komprimované soubory otevírat v Bandizip.

Prázdné okno Bandizip s přehlednými ikonami a jednoduchým prostředím

Prázdné okno Bandizip s přehlednými ikonami a jednoduchým prostředím

Tvorba archivů je snadná a nabízí plno možností i formátů

Vytvoření nového archivu je snadné, stačí stisknout tlačítko Nový na panelu nástrojů. Otevře se okno, kde zadáme cestu, název a formát archivu. Nabízí se 8 formátů, včetně samorozbalovacího SFX, nepříliš používaného ZIPX či můžeme snadno vytvořit ISO obraz.

Tvorba nového archivu je snadná a nabízí 7 dostupných formátů včetně ISO či SFX

Tvorba nového archivu je snadná a nabízí 7 dostupných formátů včetně ISO či SFX

Pro každý typ jsou k dispozici i další nastavení pod zatržítkem Další možnosti, včetně úrovně komprese. Soubory či složky lze přidávat v okně nebo jednoduše přetahovat odkudkoli. Nastavení komprese je bohaté, nabízí například použití Unicode kódování, přidání NTFS časového razítka či užití vícejádrového procesoru. To se hodí zejména pro objemné archiby se stovkami souborů, např. ISO obrazy. Mnohé položky jsou opatřeny také nápovědou. Ta přesměruje na web programu s vysvětlením. Offline nápověda je tak snad jediné, co programu chybí.

Nastavení možností komprese je bohaté, mnohé položky s nápovědou

Nastavení možností komprese je bohaté, mnohé položky s nápovědou

Pokud máme nastavenou cestu, přidány všechny soubory a případně nastavené parametry, spustíme tlačítkem Spustit kompresi do vybraného formátu. Ta proběhne rychle v závislosti na formátu a množství souborů.

Průběh komprese

Průběh komprese

Poté se vytvořený archiv otevře v hlavním okně jako bychom jej otevřeli. Můžeme archiv otestovat tlačítkem Otestovat, zda jsou soubory v pořádku. Také můžeme ihned do archivu přidat další soubory a aktualizovat jej či vytvořit nový.

Zobrazený archiv v hlavním okně a jeho otestování

Zobrazený archiv v hlavním okně a jeho otestování

Otevření a rozbalení komprimovaných souborů ve více než 25 formátech

Podpora formátů pro otevření je velmi pestrá, čítá mnohem více formátů než které jsou dostupné při vytváření archivů. V podstatě dostupné formáty ukazuje obrázek s nastavením asociací. Jedná se o tyto formáty (z webu programu): RAR, ACE, ALZ, APK, ARJ, BH, BZ, BZ2, CAB, EGG, GZ, J2J, JAR, IMG, IPA, ISO, LHA, LZH, LZMA, PMA, TBZ, TBZ2, TGZ, TLZ, TXZ, UDF, WAR, WIM, XZ, Z, ZIP, ZIPX. Bandizip tak opravdu nezaskočí snad žádný formát archivu. Otevřený archiv je načten do hlavního okna s jeho obsahem a umožní jej okamžitě rozbalit, otestovat či přidat do něj další soubory nebo složky.

Otevřený RAR archiv a několik možností, kam jej rozbalit

Otevřený RAR archiv a několik možností, kam jej rozbalit

Stiskneme-li tlačítko Rozbalit přímo, objeví se okno se zvolením cílové složky k rozbalení archivu. Mnohé soubory lze otevřít přímo z archivu bez nutnosti rozbalení. Soubor se rozbalí do dočasné složky, tu lze nastavit v okně Možnosti.

Možnosti nastavení programu

Veškerá nastavení programu Bandizip jsou přístupná v okně Možnosti, které jsme viděli po instalaci. Toto okno zobrazíme z nabídky Možnosti a volby Nastavení nebo rychleji klávesou F5.

Nastavení jsou rozdělena do několika kategorií:

  • Hlavní – nastavení vzhledu, sloupců v hlavním okně, funkce Aero Snap a kontroly aktualizací
  • Asociace – nastavení asociace archivů s Bandizip
  • Kontextové menu – co se má zobrazit v kontextovém menu archivů ve Windows
  • Rozbalení – pokročilé možnosti rozbalení
  • Komprimace – nastavení komprese, její úrovně a další parametry pro vytváření archivů
  • Prohlížeč – v čem otevírat soubory v archivu
  • Různé – zvolení dočasné složky, automatické rozbalení stromu složek či zobrazení posledních archivů
  • Jazyk – volba jazyka programu

Nastavení je tedy poměrně mnoho a lze si tak s programem „vyhrát“ a přizpůsobit si jej dle svého. Z webu programu lze stáhnout i další vzhledy ikon či si upravit jazykový překlad. Jazykové verze jsou uloženy jako INI soubory umístěné ve složce programu a není tak problém vytvořit upravený či nový překlad.

Zhodnocení – v jednoduchosti je síla

Bandizip je jednoduchý, avšak propracovaný program pro práci s archivy. Žádné zbytečné funkce, soustředí se na práci s archivy. U tohoto programu lze říci – v jednoduchosti je síla. Nekomplikované prostředí s velkými ikonami, žádné přeplácené panely. Jedna nabídka, jeden panel. Vše co potřebujete se prakticky kromě nastavení odehrává v hlavním okně programu. Jeho předností je podpora mnoha formátů archivů, z nichž 8 umí vytvářet a to včetně samorozbalovacích EXE archivů či ISO obrazy. Bandizip je k dispozici pro Windows XP a novější a také pro MacOS X. Je plně přeložen do češtiny a náročnější uživatelé také možnost šifrování archivů 256bitovým AES šifrováním a funkci rozdělování archivů. Jednoduchost skrývá propracovanost a vše, co pro práci s archivy potřebujete.

Rubrika: Počítačové programy, Představení, Recenze.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)