Skip to content


«
»

Cool Text – online tvorba kreativních textů na web i pro tiskoviny

Cool Text

Potřebujete na svůj web nějaký zajímavý neotřelý kreativní text, například pro název či položky v menu? Sháníte něco opravdu originálního a omrzely Vás varianty všemožných ozdobných textů v textových editorech? Pak je tu Cool Text – online aplikace ke tvorbě nejrůznějších kreativních textů. Stovky motivů, stovky písem a nekonečné možnosti nastavení. Výsledný text lze uložit a rovnou stáhnout v několika bitmapových formátech, včetně PSD. Vaše vytvořené texty budou opravdu „cool“.

S Cool Text bude tvorba originálních kreativních textů hračkou, přestože jeho rozhraní je pouze anglicky. Vybere si snad každý. Nemusíte nic stahovat ani instalovat, vše probíhá přímo v prohlížeči. Cool Text Vám umožní vytvořit si svůj zcela originální nápis či logo. Samozřejmě se tvorba textů hodí nejen pro tvorbu webu, ale použít jej lze pro nejrůznější nápisy do knih, časopisů a mnoho dalšího.

Úvodní stránka Cool Text nabízí výběr z nejpoužívanějších motivů. Celkem jich je k dispozici několik desítek. Motivy textu jsou statické i animované. Stačí si jen vybrat a začít kouzlit s textem. Při najetí kurzorem na motiv se zobrazí ukázkový text. Většina motivů je pro jednořádkový nápis, ale k dispozici jsou i dvouřádkové včetně několika tematických motivů (např. Vánoce či Halloween).

Nabídka motivů čítá desítky stylů pro tvorbu

Nabídka motivů čítá desítky stylů pro tvorbu

Po kliknutí na styl, který se Vám líbí, začíná kouzlení se samotným textem. Stačí do políčka zapsat požadovaný text (zde „rytina do dřeva“) a začít si hrát s nastavením barev, textur, stínů a písma. Nejste tedy omezeni pouze výchozím motivem, ten si můžete libovolně upravovat.

Začínáme kouzlit s textem

Začínáme kouzlit s textem

V tomto návrhovém režimu lze změnit takřka vše, od velikosti písma, jeho typu až po nastavení barev, průhlednosti a stínů. Své kreativní buňky si přijdou na své. Vytvořte si tak naprosto originální kreativní text. Pokud se Vám nelíbí font z vybraného motivu, lze jej snadno změnit. Pozor, ne všechny fonty umí české znaky! Pro jejich podporu volte Unicode písma. Písem se nabízí stovky typů, které jsou tříděny dle různých kategorií. Stačí kliknout do políčka Font a objeví se nabídka písem jako na obrázku níže.

Písma jsou tříděna dle kategorií, Cool Text jich nabízí stovky

Písma jsou tříděna dle kategorií, Cool Text jich nabízí stovky

Pokud se Vám některé písmo zalíbí, můžete si jej volně stáhnout k dalšímu použití, např. v textovém editoru. Po výběru písma se dostaneme zpět do režimu návrhu textu. Můžeme dále upravovat barvy, stíny a další parametry. Například po kliknutí do pole Texture se Vám nabídne na výběr několik desítek textur.

V nabídce jsou desítky nejrůznějších textur

V nabídce jsou desítky nejrůznějších textur

Zvolili jsme například texturu kávových zrnek a napsali text „svět kávy – caffè“. S písmem Unicode tak můžeme využívat různých znaků národních abeced, viz následující obrázek.

Textura s kávou a textem s různými národními znaky

Textura s kávou a textem s různými národními znaky

Podívejme se na význam jednotlivých položek v návrhovém režimu:

  • Font – změna písma
  • Text Size – velikost písma (jako v textovém editoru)
  • volba barvy textu
  • Opacity – průhlednost textu vůči pozadí (0 = zcela průhledný, 100 = zcela neprůhledný)
  • Pattern – textura pozadí
  • Follow Shape – přizpůsobení směru textu textuře
  • Shadow – stínování (několik stylů)
  • Image Size – nastavení velikosti
  • File Format – volba výstupního formátu souboru
  • Background – pozadí za texturou (výchozí bílá)

Všechny tyto parametry můžeme libovolně kombinovat a změnit tak výchozí styl takřka k nepoznání.

Možnosti nastavení barev, stínování a výstupního formátu

Možnosti nastavení barev, stínování a výstupního formátu

 Z původní dřevěné rytiny můžeme po nastavení dostat například text na obrázku níže.

Vytvořený text aplikací všech různých parametrů z původního motivu

Vytvořený text aplikací všech různých parametrů z původního motivu

 Jsme-li spokojeni s výsledkem, posledním a takřka nejdůležitějším krokem je uložení výstupu. Text lze uložit do několika bitmapových formátů (GIF, PNG či PSD – viz předchozí obrázek) a poté přímo stáhnout do počítače pro další použití. To provedeme stiskem modrého tlačítka Create Logo dole. Objeví se obrazovka, kde lze obrázek rovnou stánhout (Download Image). Zároveň upozorňuje, že obrázek bude ponechán v paměti cca hodinu, tedy buď jej hned si stáhnete nebo si lze vytvořit fixní URL adresu (Get HTML Code), na které bude ke stažení.

Stažení výsledného obrázku s možností vytvoření stálého odkazu

Stažení výsledného obrázku s možností vytvoření stálého odkazu

Vraťme se nyní úplně na začátek k výběru motivu a zvolme jiný motiv, například Frosty. Možnosti v návrhu budou trochu odlišné než u motivu dřeva. Zde například volíte barvu ledu a tříštění. Základní možnosti však jsou stejné, jako volba písma, velikosti, barev a průhlednosti. Každý motiv tak má svá originální nastavení vztahující se k jeho stylu.

Jiná nastavení pro jiný motiv, každý motiv je originální

Jiná nastavení pro jiný motiv, každý motiv je originální

A takto si můžete hrát s Cool Text donekonečna. Měnit motivy a jednotlivá nastavení a vytvořit si tak naprosto unikátní text. Fantazii se v Cool Text meze nekladou, rozhodně dokáže mnohem více než jakákoli tvorba ozdobných textů v textových editorech, přestože i například ve Wordu jdou udělat zajímavé texty. Cool Text však v možnostech efektů nepředčí.

Možnosti WordArt ve Wordu jsou zajímavé, ale Cool Text nepředčí

Možnosti WordArt ve Wordu jsou zajímavé, ale Cool Text nepředčí

Rubrika: Představení, Tipy.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)