Skip to content


«
»

Blippex, hledání, ve kterém máte přehled co je „in“

Blippex logo

Pokusů pojmout způsob vyhledávání poněkud odlišně zde již bylo několik. Zatím žádný z nich neslaví takový úspěch jako dosud dominující společnost s písmenem G. Nyní se ale objevil zajímavý projekt, který vám vyhledá to, co lidé hodnotí za to kvalitní. Vše přitom probíhá zcela automaticky. V tom je kouzlo a možná i budoucí úspěch.

Zajímavě pojatý vyhledávač Blippex jako jeden z hlavních parametrů pro to jak řadí výsledky vyhledávání, počítá délku doby, kterou návštěvník na dané konkrétní webové stránce strávil. Pravděpodobně je zde počítáno s tím faktem, že pokud obsa stránky je relevantní a hodnotný návštěvník na ní nějakou dobu pobude.

Vyhledávač Blippex

Vyhledávací okénko vyhledávače

Jak Blippex vyhledává je možno ovlivnit

Aby vyhledávání nebylo příliš nepředvídatelné vy, jakožto vyhledávající můžete snadno ovlivnit. Na stránce vyhledávače vlevo jsou dvě „hejblátka“, pomocí kterých můžete nastavit dwell faktor a kdy naposledy Blippex danou stranu viděl. Tím ovlivníte výsledky, které se vám na hledanou frázi zobrazí.

Nastavení vyhledávání Blippexu

Faktor délky návštěvy dané stránky

Dwell faktor ovlivňuje vlastně to, jak dlouho ostatní uživatelé na dané stránce zůstali. Jinými slovy tím ovlivníte, zda chcete stránky, kde ostatní uživatelé zůstali dlouho a nebo je po chvíli opustili. Nastavit jej můžete od 0 % (ostatní uživatelé zůstali velmi krátce) až po maximum 100 % (zůstali dlouho).

Když si pokusíte s prvním hejblátkem pohrát, zjsitíte, že na jedno a to stejné klíčové slovo nebo frázi získáte i zcela odlišné výsledky vyhledávání.

Faktor poslední návštěvy stránky ostatními uživateli

Druhým faktorem, který můžete ovlivnit výsledky vyhledávání je čas, kdy byla konkrétní stránka naposledy navštívena některým z uživatelů Blippexu. Rozmezí můžete nastavit od posledních 24 hodin až po 90 dní. Jak hned můžeme vidět, obsah, který více než 90 dní dní nikoho nezajímal se vám nezobrazí.

Pokud tedy vyhledáváte nějakou raritu nebo zajímavost, která není zcela běžná, je zde reálné nebezpečí, že tento vyhledávací nástroj vám ji vůbec nezobrazí.

Rozšíření pro webové prohlížeče

Možná jste už přemýšleli jak systém zjišťuje co návštěvníky zajímá a kolik času tráví čtením daných webových stránek. Je to poměrně jednoduché – pomocí rozšíření pro webový prohlížeč. Mezi podporovanými je Firefox a Chrome. Provozovatel zaručuje, že data jsou šifrována a anonymní, takže nikdo nedokáže zjistit, co zajímá právě vás. Nicméně stín pochybností možná ve vás může být. Mohli bychom zde říci snad již tradiční: „to, že jsem paranoidní neznamená, že mě nesledují“ :-) .

Obohacení webového prohlížeče rozšířením

Rozšíření ale přináší kromě odesílání statistik i dvě rozšíření funkcí prohlížeče. Tou první je vyhledávací okénko, které vás po zadání hledané fráze přenese na web Blippexu. Stačí před hledání kliknout na ikonku srdíčka (viz obrázek níže).

Vyhledávání s rozšířením Blippex

Druhou, a domníváme se, že zajímavější funkcí, je vložení zajímavostí do výsledků vyhledávání vyhledávače Google. Pokud tedy cokoliv hledáte na Googlu, hned nahoře ve výsledcích vyhledávání se vám zobrazí tip na aktuální výsledky (pro danou frázi) z vyhledávače Blippex. Jak vše vypadá ilustruje obrázek níže.

Obohazení výsledků vyhledávání Google Blippexem

Blippex obohatil výsledky vyhledávání

Shrnutí přínosu

Když to vezmeme v globále, tak Blippex je evidentně zaměřen na aktuálnost a zaujetí vše zúčastněných uživatelů webu. Pokud tedy chcete být informování o tom co je „in“ a zajímá vás zájem většiny, je toto vyhledávání volba pro vás.

Trochu odvrácenou stranou mince je fakt, že výsledky mohou být (dle počtu všech zúčastněných uživatelů) teoreticky nějakým způsobem ovlivněny v prospěch určité webové stránky. A dále skutečnost, že faktor „novosti“ je mnohdy upřednostněn na úkor toho, aby se vám zobrazilo opravdu to co hledáte. Jinými slovy vyhledávač se na dané stránce „chytne“ třeba textu reklamy, která vás nebude zajímat.

Jako asi největší výhodu hodnotíme možnosti si nechat zobrazovat tři relevantní výsledky v rámci výsledků vyhledávání na Googlu. To vše ale za cenu aktivovaného rozšíření, které vás může (byť doufejme, že pouze teoreticky) sledovat.

Jak vše funguje, je přínosné, či nikoliv, ale v důsledku můžete ohodnotit sami: www.blippex.org

Rubrika: Představení.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)