Skip to content


Předchozí zpráva: «
Následující zpráva: »

Ubuntu 15.10 v novém jádře Linuxu, ale změny nevelké

Se železnou pravidelností v dubnu a v říjnu vycházejí nové verze dnes snad nejpopulárnější linuxové distribuce Ubuntu. Právě 22.10. 2015 vyšla finální verze 15.10 Wily Werewolf (Mazaný vlkodlak). Tentokráte přichází Ubuntu především s novým linuxovým jádrem (kernel) 4.2 a spousta aplikací je aktualizováno, včetně například balíku LibreOffice na verzi 5.0.2 či nejnovější Firefox. Aktualizovány jsou i další odnože Ubuntu, mezi které patří Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu a Ubuntu MATE nebo čínská distribuce Ubuntu Kylin. Verze 15.10 není LTS, tedy s dlouhou pětiletou podporou, další „el-té-eska“ bude až jarní 16.04.

Zásadní změnou je nový kernel 4.2, což je nová majoritní verze oproti poslední 3.19. Nové jádro skýtá spoustu změn, včetně nového ovladače pro poslední řady grafických karet AMD nebo podpora šifrování souborového systému F2FS. I mnoho dalších balíčků bylo aktualizováno na novější verze, včetně např. základního gcc-5 GNU C kompileru a souvisejících součástí. Zatímco základní Ubuntu s prostředím Unity je prakticky bez zásadních změn, Kubuntu přináší aktualizovanou verzi prostředí KDE Plasma 5.4. Základní Ubuntu stále čeká na nové Unity 8 a to bude snad v jarním 16.04.

Plasma 5.4 v Kubuntu 15.10

Plasma 5.4 v Kubuntu 15.10

Nový LibreOffice 5 či Firefox 41

Za zmínku určitě stojí nový LibreOffice 5.0.2, který byl aktualizován. Stejně tak webový prohlížeč Firefox je ve verzi 41. A spousta dalších uživatelských aplikací. Víceméně je 15.10 spíše souhrn aktualizací s novým jádrem. To je bezpochyby skok, ale žádná revoluce se zatím nekoná.

Nový LibreOffice 5.0.2

Nový LibreOffice 5.0.2

Aktualizovány jsou i další programy a balíčky celkově. Co se vizuálních změn týče, největší skok je asi Plasma 5.4 v Kubuntu založeném na KDE a nový vzhled posuvníků v Ubuntu. V Kubuntu je spousta nových aplikací, které byly předělány do Qt5 a patrně se zvýšila i stabilita celého KDE. Změn se dočkalo i Ubuntu MATE v prostředí MATE, které je rovněž aktualizováno. Naopak u Xubuntu či Lubuntu, tedy odlehčených verzích pro staré počítače, kromě jádra nenajdeme zhola prakticky nic nového, kromě tedy aktualizací balíčků. Čínská verze Ubuntu Kylin nabízí nově hledání pomocí pynyin.

Možná se na jaře v dubnu dočkáme i nového Unity 8. Prozatím příliš změn není a krom nového jádra a aktualizací vlastně nepřináší nové Ubuntu patrně nic zásadního pro přechod. Pokud jste uživateli 15.04, prakticky není důvod k přechodu, ale i se stabilní LTS verzi 14.04 o moc nepřijdete. Příští verze 16.04 ponese název Xenial Xerus (Přátelská veverka).

Rubrika: Novinky, Ostatní, Představení.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)