Skip to content


«
»

Nebojte se cizojazyčných textů, Babelx Vám přeloží slovíčka i celé věty v mnoha jazycích

babico

Potřebujete přeložit text v jiném jazyce nebo naopak z češtiny do jiné řeči? Pak je tu Babelx, online služba u nás poměrně neznámá. Poradí si a překladem jak slovíček, ale také celých vět. Může plně konkurovat např. Google Translatoru či online slovníkům Lingea. Babelx se nevyhýbá ani pro nás exotickým jazykům a nabízí arabštinu, čínštinu, korejštinu, thajštinu či u nás poměrně neznámou, byť evropskou albánštinu nebo maltštinu.

Uvítací obrazovka, kterou Vás Babelx uvítá, je také dobrou zkouškou, jak si Váš prohlížeč poradí se zobrazením písem. V mém případě si neporadil s čínštinou, hindštinou a korejštinou. To samozřejmě není chyba webu, ale v prohlížeči.

Uvítací obrazovka Vás přivítá v mnoha jazycích

Uvítací obrazovka Vás přivítá v mnoha jazycích

Nyní stačí kliknout na text v jazyce, ve kterém chcete, aby Babelx komunikoval. V našem případě to bude čeština, stačí tedy kliknout na velký nápis Vítejte!, případně zvolit jazyk z nabídky v levém sloupci. Poté se Babelx přepne do tohoto jazyka. Vybrali jsme češtinu a zobrazila se nabídka slovníků a překladačů do mnoha jazyků, celkem jich je 41.

Nabídka jazyků je opravdu pestrá, včetně pro nás exotických

Nabídka jazyků je opravdu pestrá, včetně pro nás exotických

A teď stačí zvolit režim slovníku nebo překladače. Pozor – pro překlad z češtiny je nutno vybrat položku čeština, pro překlad z cizího jazyka zvolíme tento jazyk, například překladatel španělsky. Takže, například chceme přeložit něco z češtiny do italštiny, zvolíme překladatel česky a následně volbu překladatel-česky-italsky.

Jdeme překládat do italštiny

Jdeme překládat do italštiny

Objeví se okno, kam zapíšeme nebo zkopírujeme text k překladu a potvrdíme tlačítkem Submit a dostaneme překlad. Překlady jsou poměrně kvalitní, většinou dobře skloňuje a rozpozná například i průběhový čas či jiné gramatické jevy (například v italštině či angličtině).

Překlad bývá kvalitní a Babelx si poradí i s gramatickými jevy

Překlad bývá kvalitní a Babelx si poradí i s gramatickými jevy

Samozřejmě nelze zaručit, že bude překlad vždy naprosto perfektní, ale pro jednodušší texty bohatě postačí. Podívejme se na překlady do různých jazyků, jak si Babelx poradí s jednoduchými větami.

Některé překlady jsou opravdu kvalitní, polština si příliš nevede

Některé překlady jsou opravdu kvalitní, polština si příliš nevede

S jednoduššími překlady nemá problémy, zkusme překlad složitějšího textu do češtiny. Vybral jsem náhodné věty k překladu. Zatímco například španělština (chyběl jen španělský ¡ na začátku věty), italština a řečtina jsou v pořádku (jazyky umím, takže mohu posoudit), polský překlad nedopadl nejlépe, smíchal se s angličtinou. Arabštinu nemohu posoudit z důvodu neznalosti jazyka. Zkusme překlady opačně, vybereme tedy překladač-“cílový jazyk“ a poté překladatel-“cílový jazyk“-česky.

U složitějších textů je místy znát, že je překlad poněkud strojový.

U složitějších textů je místy znát, že je překlad poněkud strojový.

Záměrně jsem volil složitější věty, např. nápověda k programu, zprávy z řeckého deníku TA NEA či tipy k programu v katalánštině. Překlad je sice srozumitelný, obvykle pochopíme o co jde, ale místy je prostě znát strojový překlad. Nicméně k porozumění Babelx poslouží poměrně obstojně, zvláště dánská definice komplexního čísla je přeložena naprosto bezchybně. Pro jednodušší texty je tak Babelx skvělým překladovým nástrojem.

Režim slovníku nabízí úplně to samé co překladač se stejným rozhraním. Praktickou pomůckou je také nabízená virtuální klávesnice na obrazovce, která se hodí k zápisu znaků, které běžně nezapíšeme a také pro zápis jinými písmy než latinkou. Nechybí například japonská klávesnice s hiraganou či klávesnice řecká, arabská nebo hindská. Máme tak možnost tyto znaky pohodlně napsat bez nutnosti instalace písem a rozložení klávesnice v systému.

Klávesnice na obrazovce k zápisu jiných písem a netypických znaků

Klávesnice na obrazovce k zápisu jiných písem a netypických znaků

Babelx je zajímavým překladatelským pomocníkem, který jistě najde své místo. Někdy jsou překlady bezchybné, jindy zase pokulhávají. Ale vždy je možné porozumět cizímu textu či text přeložit, přestože některé překlady nejsou zcela bezchybné. Je to stále strojový překlad, ale mnohé překlady jsou zvládnuty velmi kvalitně. Babelx má jednoduché rozhraní v češtině a dalších jazycích. Co se týče kvality, samozřejmě hodně záleží na kontextu a složitosti vět, ale pro pochopení textu a k přeložení frází je užitečnou pomůckou. Výhodou je možnost použití i v mobilních zařízeních, Babelx nevyžaduje žádné doplňky a tak je skvělým tlumočníkem i na cesty.

Rubrika: Představení, Recenze, Tipy.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)