Skip to content


«
»

Tipy a triky pro Skype, o kterých možná ani nevíte

Skype

Skype, který nyní již vlastní a vyvíjí Microsoft, je velmi oblíbeným programem k textové, hlasové i obrazové komunikaci. Mnoho uživatelů jej používá pouze stylem „vytočím a volám“, ale Skype nabízí mnoho zajímavých možností, o kterých často uživatelé ani neví. Pojďme se na některé tipy pro Skype podívat. Program si tak snadno upravíme k obrazu svému v řadě různých nastavení a lze i vyřešit problémy se zvukem a obrazem či například vytvořit si vlastní překlad. Podíváme se v krátkosti i na možnosti doplňků.

Zobrazení okna a práce s kontakty

Skype má kromě základního jednookenního zobrazení také tzv. úsporné zobrazení, kdy jsou oddělena okna kontaktů a zpráv a každé můžete samostatně zavřít a mít aktivní jen to, které potřebujete. Podívejte se sami.

Úsporné zobrazení nabízí samostatná okna pro kontakty i komunikaci

Úsporné zobrazení nabízí samostatná okna pro kontakty i komunikaci

Od verze Skype 6 umí program také pracovat s Facebookem a také s kontakty v MS Outlooku. Jednoduše si můžeme kontakty řadit, skrýt nepotřebné a velmi užitečná možnost je zálohovat kontakty do souboru a poté je znovu obnovit v případě potřeby, např. založení nového účtu.

Možnosti zobrazení a skrytí kontaktů a užitečné uložení zálohy

Možnosti zobrazení a skrytí kontaktů a užitečné uložení zálohy

Neméně užitečný je také import kontaktů, ten umožní načíst kontakty z Facebooku, Outlook Expressu a dalších služeb, které však v našich končinách nejsou příliš využívané (patrně skoro vůbec).

Importujte si kontakty z FB a dalších služeb

Importujte si kontakty z FB a dalších služeb

Upozorňování na chat s určitými slovy

Každý uživatel Skype to zná – jakmile přijde zpráva, začne na hlavním panelu blikat, že něco přišlo. Málo uživatelů patrně ví, že se to dá vypnout a dokonce nastavit upozornění jen na určitá slova. To se hodí v případě, čekáme-li nějakou zprávu obsahující určitý kontext nebo víme, že uživatel používá často nějaká slova a tak jsme hned upozorněni, že to bude právě daný uživatel.

Nastavení upozornění okna na příchozí zprávy jen s určitými slovy

Nastavení upozornění okna na příchozí zprávy jen s určitými slovy

Nastavení zobrazení levého panelu (podokna)

V levém podokně se standardně zobrazují seřazené kontakty, může se zde však také nacházet historie komunikace nebo výpis konverzace. To ovlivníme v nabídce Zobrazit, kde máme celkově 5 možností.

Levý panel může obsahovat kromě kontaktů i historii či výpis konverzace

Levý panel může obsahovat kromě kontaktů i historii či výpis konverzace

Nastavení soukromí

Pro lepší pocit bezpečí je dobré nastavení soukromí. To ovlivní nastavení příjímání zpráv a videa od neznámých historie, nabízí možnost odstranění historie a Skype cookies a také je zde možnost zakázání cílených reklam od Microsoftu. K těmto položkám zabrousíme do hlavního nastavení programu přes nabídku Nástroje a do sekce Nastavení soukromí. Pozor – při zrušení historie nebudete mít po odhlášení k dispozici žádné předchozí zprávy (samozřejmě kromě nových)!

Nastavení soukromí, historie a reklam ve Skype

Nastavení soukromí, historie a reklam ve Skype

Různá další užitečná nastavení

Zůstaneme v okně nastavení programu a podíváme se na další zajímavé tipy. Například je možno změnit písmo, kterým se budou vypisovat zprávy v konverzaci. Užitečná možnost si písmo zvětšit, zmenšit či změnit font dle potřeby. Pozor, některé fonty neumí češtinu (jako například na obrázku).

Nastavení vzhledu chatu s možností změny písma, pozor na diakritiku

Nastavení vzhledu chatu s možností změny písma, pozor na diakritiku

Užitečné jsou také možnosti nastavení upozorňování, tedy na co vše má Skype upozornit. Můžete si zapnout kromě událostí komunikace také upozornění na akční nabídky či tipy.

Možnosti nastavení upozorňování jsou bohaté

Možnosti nastavení upozorňování jsou bohaté

Můžeme také nastavit zobrazení loga Skype během videohovoru a možnost, zda se připojit ke zlepšování Skype. Nikdy však nevíme, jaké údaje Microsoft sbírá, nechme raději vypnuté. Také je možnost asociace čísel s callto: k přímému volání na číslo na webu.

Nastavení loga během videohovoru a odesílání údajů ke zlepšení programu

Nastavení loga během videohovoru a odesílání údajů ke zlepšení programu

V téže sekci také můžeme nastavit klávesové zkratky pro často využívané úkony ve Skype pro rychlejší ovládání.

Průvodce pro kvalitu hovoru a nastavení zvuku a obrazu

Máte-li problémy např. s videohovory či špatně slyšíte zvuk, může Vám pomoci Průvodce pro kvalitu hovoru. Ten díky jednoduchým otázkám umožní zjistit, v čem máte problém a jak jej řešit. Ten se nachází v nabídce Nápověda.

Průvodce pro kvalitu hovoru radí při problémech se zvukem a obrazem

Průvodce pro kvalitu hovoru radí při problémech se zvukem a obrazem

Z tohoto průvodce můžete rovněž spustit nástroj k nastavení zvuku, webkamery a otestovat si přehrávání zvuku a zda mikrofon příjímá Váš hlas. Je dobře, že toto nastavení je propojeno se zmíněným průvodcem.

Nastavení zvuku a videa umožní vyřešit problémy

Nastavení zvuku a videa umožní vyřešit problémy

Změna jazyka, úprava překladu a doplňky

Skype nabízí kromě češtiny, která je u nás výchozí, s Vámi mluvit v dalších mnoha jazycích. Změnu provedeme snadno z nabídky Nástroje. Je také možnost soubor s překladem upravit a sami si tak můžeme vytvořit například nový překlad či opravit chyby. Úprava je snadná a Skype nabízí přímo editor pro překlad, není tak nutno upravovat ručně žádný soubor. Z nabídky zvolíme Upravit Skype jazykový soubor.

Možnosti přepnutí jazyka a editor překladu

Možnosti přepnutí jazyka a editor překladu

Po uložení překladu jej uvidíme v nabídce jazyků jako další překlad. Překladové soubory mají příponu LANG.

Skype má také řadu doplňků. K nabídce doplňků se dostaneme přes nabídku nástroje a otevře se webová stránka s doplňky. Ty jsou sice v angličtině, ale mnohé z nich jsou praktické a užitečné. Některé jsou zdarma, jiné placené. Nabídka je poměrně bohatá, ocení ji především náročnější uživatelé programu.

Webová stránka s nabídkou doplňků pro Skype, placené i zdarma

Webová stránka s nabídkou doplňků pro Skype, placené i zdarma

Mezi užitečné či zajímavé doplňky patří například Clownfish či záznamník Pamela. K nahrávání hovorů se hodí Callnote a ke sdílení vzdálené plochy SkyRemote. Doplňků je v nabídce více než 50.

Závěr aneb Skype si přizpůsobte k obrazu svému

Jak je vidět, Skype nabízí mnoho možností, o kterých často uživatelé ani neví. Od nastavení kontaktů a jejich zálohy, přes průvodce nastavením zvuku o obrazu až po možnosti editace jazyků a doplňky. Kromě toho obsahuje nejrůznější nastavení upozorňování, správu připojení a mnohá další užitečná nastavení programu.

Rubrika: Počítačové programy, Tipy.

2 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

  1. Martin říká

    Chci se zeptat proč když zapnu počítač se mi skype nespustí a když na něj kliknu tak se mi ukáže přihlašovací tabulka a po přihlášení i průvodce?
    Nebo když kliknu na nějaký kontakt tak se mi neukáže kde jsem přestal? I když přitom v nastavení je že, se historie ukládá?
    Trochu mi to hlava nebere, co to je za aktualizaci? Děkuji

  2. Tomáš říká

    Dobrý den,
    rád bych se zeptal, jestli lze nějakým způsobem nastavit určitý styl písma pouze pro můj profil odlišný od stylu písma druhé osoby – na chatu s druhou osobou by byly 2 styly písma (můj a druhé osoby) a lépe by se tak dalo vyznat v tom chatu. Kombinace Nástroje-Vzhled chatu-změnit styl, změní písmo obou osob na chatu, nikoliv pouze mně. Děkuji za Vaši odpověď.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)