Skip to content


«
»

Organizaci, prohlížení i retušování fotografií zvládne jedině Zoner Photo Studio 12 Free

Zoner Photo Studio 12 Free

Našlo by se jen málo lidí, kteří v dnešní moderní době nevyužívají pro pořizování fotografií digitální fotoaparát. Vlastní-li ještě navíc i počítač, mohou si je doma pohodlně upravovat či různě retušovat. K tomuto účelu je možné využít mnoho nejrůznějších programů, které se o to dokážou postarat. Někteří obsahují funkcí více a někteří méně, a tak je nutné, si uvědomit, co od něj očekáváte. Dnes bychom vám chtěli představit jeden z takových editorů, který v sobě ukrývá bohaté funkce a navíc je zcela zdarma pro domácí využití.

Zoner Photo Studio 12 Free v sobě zahrnuje tři základní nástroje, kterými jsou manažer, prohlížeč a editor. Jeho instalační proces, se může zdát na první pohled trochu nepřehledný a obtížný, neboť vám nabízí mnoho možností, jež si můžete sami libovolně vybrat. Samotná aplikace je vhodná nejenom pro profesionální uživatele, ale také pro šikovné začátečníky. Jakmile bude instalační proces dokončen, je nutné restartovat váš počítač. Po spuštění programu, budete moci snadno přepínat mezi již zmiňovanými třemi režimy manažera, prohlížeče a editora. K tomu jsou určeny tlačítka v pravém horním rohu aplikace. Bez ohledu na to, který z nich si zrovna vyberete, ne vás čekají různé pracovní panely či informační boxy.

Na přehlednost je kladen největší důraz

Pracovní prostředí programu s vloženými snímky

Napřed bychom vám chtěli říci něco málo o prvním režimu, kterým je správce. Tato část má velmi snadné použití pro většinu základních úkolů, jako jsou náhledy vybraných snímků, nebo jejich uspořádání dle mnoha nastavitelných kritérií. Jako příklad bychom mohli uvést třídění dle názvu, typu, velikosti, data vytvoření či úpravy apod. Řadit můžete jak vzestupně, tak i sestupně. Využít lze dokonce i pokročilých voleb, které nabízejí mnohem větší možnosti pro třídění snímků. Na své si tak přijdou i nároční uživatelé, jež si mohou své fotografie třídit dle klíčových slov, autora, hodnocení, popisu, rozměrů, komprese apod. Možnosti v této oblasti jsou tak vysoké, že zahrnují i práci s EXIF detaily, podle kterých je možné fotografie také uspořádat.

Editační režim, obsahující mnoho nástrojů

Kompletní editace vybrané fotografie

Samotná orientace v programu není příliš obtížná, zvláště jste-li zvyklí pracovat s prohlížečem dat ve Windows. Jakmile si vyberete snímek, bude vám zobrazen v náhledu levého spodního rohu programu. Jistě vám přijdou vhod i rychlé automatické opravy snímků, úprava barev, kontrastu, jasu apod. Vypadá to, že tento režim v sobě zahrnuje možnosti z dalších dvou režimů, protože kromě svých organizačních a korekčních schopností, dokáže vytvářet i prezentace. Nicméně, nejvíce překvapujícími funkcemi je schopnost vytvářet panoramata či dokonce 3D scény. Samozřejmě, aby bylo dosaženo skvělého výsledku, je potřeba mít sadu obrázků, které by se dokonale překrývali.

Panoramatická fotografie je opravdu velmi působivá

Skládání panoramatické fotografie

Druhým režimem je prohlížení všech vložených fotografií. I když však budete snímky v tomto programu prohlížet, nebudou vám však bohužel zobrazeny přes celou obrazovku. Vždy bude navíc zobrazeno záhlaví i zápatí programu, včetně horních ovládacích prvků, jež budou prohlížení v malé míře rušit. Tento nedostatek v zobrazení na celou obrazovku je alespoň částečně vynahrazen výchozí prezentací, jejíž množství přechodů je opravdu široké. Celkem máte k dispozici více než dvacet pět různých přechodových animací. Ať již různé pruhy, vyplnění, posouvání či prolínání. Stejně tak můžete využít i pokročilé volby nastavení hudby na pozadí prezentace.

Filtrů máte k dispozici velké množství

Aplikace filtrů v podobě "staré fotografie"

Třetím a posledním režimem je multifunkční editor. Jeho schopnosti jsou však trochu jiné, než je to u podobných programů. Změna barev v obrázku vám nyní bude trvat pouhý zlomek času a navíc můžete využít buď manuální, nebo automatickou úpravu. V levé části okna editoru pak najdete další, užitečné nástroje, které lze do vašich fotografií aplikovat. Základní nabídka patří funkcím pro výběr, volbu tvarů či gumu. Naleznete je v horní části okna, kde si je můžete navíc i různé přeskupit.

Kalendář s vašimi vlastními fotografiemi

Vytvořit si můžete i vlastních originální kalendář

Zapomenout bychom rozhodně neměli ani na lupu, určenou až pro desetinásobné zvětšení, ořezávání obrázků, klonovací razítko nebo populární odstranění červených očí. Posledním, z celé řady nástrojů je pak štětec, který si můžete navíc i přizpůsobit, a to nejenom jeho průměr, ale také krytí či hustotu barvy. Ve volné verzi můžete také využít i možnost vkládání textu do obrázků. Velkou výhodou je široké použití různých filtrů, jež program obsahuje. Použít můžete například režim staré fotografie, exploze, olejomalba, vlny, kresba tužkou, reliéf apod.

K dispozici jsou vám různá uživatelská nastavení

Bohaté uživatelské nastavení programu

Pokud hledáte jednoduchou a přehlednou aplikaci pro správu a retušování fotografií, stejně tak jako pro tvorbu prezentací, pak představuje program Zoner Photo Studio 12 Free to pravé řešení. Jeho organizační schopnosti nejsou zcela závislé na detailech, a navíc můžete každému obrázku věnovat tolik pozornosti, kolik si zaslouží. Dokáže také všechny snímky organizovat a přehledně seřazovat podle měsíce, roku a dne pořízení. Prohlížení snímků v režimu prezentace si zaslouží rozhodně náš obdiv. Použít můžete spoustu efektů, spouštět hudbu na pozadí apod. Další výhodou je tvorba vlastních panoramat a trojrozměrných obrázků.

Sestavit si lze působivé prezentace

Tvorba prezentace z vlastních fotografií

Vzhledem k tomu, že v článku jsou všechny informace shrnuty do jedné hromady a mohou být značně nepřehledné, je již na vás, abyste si program vyzkoušeli. Rozhodně není složitý, avšak jeho používání potřebuje trochu času a cviku. Jeho funkce vysoce převyšují klasický program pro úpravu fotografií a to také proto, že si můžete ze snímků tvořit vlastní kalendáře či prezentace. Pro spoustu uživatelů je program Zoner Photo Studio 12 Free neopomenutelnou součástí počítače.

Rubrika: Počítačové programy, Představení, Tipy.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)