Skip to content


«
»

Využijte tento program, se kterým se do systému přihlásíte pomocí obličeje

Luxand Blink!

Tato velmi jednoduchá aplikace slouží pro rychlejší a mnohem pohodlnější přihlašování do účtu ve Windows a to prostřednictvím webové kamery. Funguje na důmyslném principu porovnávání dříve zaznamenané tváře, kterou dokáže porovnat s tou, kterou momentálně snímá. Aplikace vaši tvář poté vyhodnocuje pomocí speciálního algoritmu, který se soustřeďuje na srovnávání všech detailů vašeho obličeje s uloženým vzorem. Úspěšnost rozeznání je opravdu vysoké, takže si nemusíte již pamatovat přístupové heslo, stačí vám pouze webová kamera. Pokud jsme vás zaujali, pak rozhodně nepřestávejte číst, protože se dozvíte o tomto programu ještě další podrobnosti.

Všichni uživatelé vědí, že ochrana soukromí v počítači je velmi důležitá a neměla by se rozhodně podcenit. Jedním z programů, které vám mohou pomoci se zamezením přístupu cizích osob je Luxand Blink. Základní ochranou každého účtu v systémech Windows je nastavení hesla. To je pak nutné při každém přihlášení k počítači napsat, jinak se prostě do něj nemáte možnost dostat.

Automatické snímání obličeje programem

Přihlašování do systému pomocí obličeje

Tuto ochranu využívá zřejmě většina uživatelů, protože ji systém přímo podporuje. Neustálé psaní hesla však může uživatele obtěžovat a zdržovat. V horším případě přístupové heslo zapomenete a pak nastává problém. Testovali jsme tento druh přístupu i na svých obličejích, použili jsme přitom i tváře jiných lidí, či dokonce vlastní fotografie. Program však správě vyhodnotil pouze náš reálný obličej, což je nesporně jeho velkou výhodou. Dnešní moderní doba nabízí velké množství nejrůznějších vymožeností, tak proč si přihlašování do svém počítače neučinit zvláštním a bezpečnějším.

Vykreslování 3D obličeje v programu

Automatické vykreslování obličeje

Tento program může být používán nejenom na klasických noteboocích s vestavěnými webovými kamerami, ale také na stolních, k nimž lze kameru externě připojit. Standardně se poté umisťují nad monitor. Z vlastních zkušeností je však důležité upozornit na to, že při snímání obličeje, je nutné se dívat přímo do kamery a to s otevřenýma očima. Podíváte-li se jinam, či sklopíte-li zrak, nebude rozpoznání vašeho obličeje úspěšné. Proto si je potřeba dávat velká pozor. Občas je nutné identifikaci pomocí kamery zopakovat, ale rozhodně buďte trpěliví. Mějte na paměti, že tímto způsobem svůj počítač dokonale zabezpečujte. Bez obav, jej mohou používat i začínající uživatelé.

Přehledné nastavení některých funkcí

Nastavení programu, včetně zobrazení funkcí

Všimněte si, že používání programu nijak nenahrazuje heslo. Jste stále schopni se přihlásit klasickým způsobem. Je to prostře jen alternativní způsob pro zvýšení bezpečnosti vašeho počítače. Dokonce není nijak omezený ani počet neúspěšných pokusů pro přihlášení. Můžete to ve skutečnosti zkoušet tak dlouho, jak vám vydrží baterie v notebooku. Je pouze na vás, zda zadáte přihlašovací heslo ručně, nebo použijete svůj obličej. Velkou výhodou je však skutečnost, že všechny pokusy, ať již úspěšné či ty neúspěšné se ukládají do historie, v níž si můžete jednoduše vyhledat čas i datum, kdy byly provedeny. Určitou nevýhodou je skutečnost, že není možné předem nastavit maximální počet neúspěšných přihlášení.

Podrobné elektronické rozpracovní vaší tváře

Detailní zobrazení hodnot vašeho obličeje

Klíčem k této vymoženosti moderní techniky je samozřejmě webkamera a hlavně nainstalovaná aplikace Luxand Blink! Po úspěšném ukončení instalace a spuštění programu je uživateli nabídnut průvodce, kterým lze program v několika málo krocích nastavit. Zmiňovaný průvodce je velmi užitečný, zvláště pro začínající uživatele. S jeho pomocí si budete moci program nastavit tak, aby co nejlépe fungovat. Tím hlavním, čím průvodce začíná, je zachycení obrazu vašeho obličeje. Pomocí animace vám vysvětlí, jak se před kamerou pohybovat pro co nejlepší sejmutí obrazu. Pro sejmutí obrazu obličeje je důležité otočit hlavou z jedné strany na druhou, tak jak to ukáže animace v průvodci.

Přihlašování pomocí přístupového hesla

Přístupové heslo do operačního systému Windows

Pokud byste chtěli později cokoliv v programu změnit, stačí jej spustit jako klasickou aplikaci. Nehledejte nic víc než to, co jste nastavovali ihned po instalaci. Z tohoto důvodu je program opravdu nenáročný. V jednoduchém menu tedy naleznete jen nastavení výchozí kamery pro přihlašování, aktivaci či naopak deaktivaci přihlašování prostřednictvím Luxand Blink, změnu uložených informací o vašem obličeji a v neposlední řadě také historii všech přihlášení. Bohužel se však samotná historie průběžně vymazává, díky čemuž uvidíte pouze posledních patnáct přihlášení.

Přihlášení probíhá standardním způsobem

Přihlašovací obrazovka pro Windows

Luxand Blink je opravdu zajímavá a vcelku užitečná aplikace, který je poskytována zcela zdarma. Může vám přihlašování do účtů Windows značně zpříjemnit a také urychlit. Inicializace vašeho obličeje je v horších světelných podmínkách zdlouhavější, a tak zde může nastoupit klasické přihlášení zadáním hesla či třeba přihlašování prostřednictvím otisků prstů. Tento program bohužel podporuje jen novější Windows Vista a 7, z čehož vyplývá, že mají uživatelé zaběhlých Windows XP smůlu. Pokud jsme vás tímto článek zaujali, rozhodně si jej vyzkoušejte na svém počítači vy.

Rubrika: Návody, Počítačové programy, Tipy.

0 reakcí

Mějte přehled o nových komentářích, přihlašte se k odběru RSS kanálu komentářů tohoto příspěvku.

Některé HTML je povoleno

(vyžadováno)

(vyžadováno, nebude nikde zobrazeno)